Sery z Radzynia Podlaskiego

 

Gouda z czosnkiem niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi ciągnie do lasu,
czuć w tym serze leśne runo, a nawet pasztet z dziczyzny. To aromaty bogate, zacne, wielkopańskie. W ustach czuć obfitość, trzymaną w karbach przez dobroczynne właściwości ziół. Idealnymi dodatkami są przetwory z żurawiny, borówki i jarzębiny. Doskonałe też będą chutneye i pikantne pesto. To ser idealny na zapiekanki,
tosty i koreczki.

Kanapka z nim to smakowy komplet.

 

 

Gouda z imbirem  

Smak goudy jest dobrą duszą tego sera, natomiast aromat i smak imbiru wnosi doń ekscytację podobną wyruszaniu na wycieczkę. Ale z takim towarzystwem można się wybrać i na koniec świata.

Wyważone proporcje między tym co stare
i nowe dają bardzo harmonijny związek.
To ser do czegoś. Na kanapkę, do sosu, na grzankę, z warzywami i owocami, miód jest mu przyjazny, sałatka jest jego żywiołem.
 

 

 

 

 

Gouda z czarnuszką 

Czarnuszka zapachem wyprowadza na spacer polną drogą, czuć wyschniętą trawę, stare sztachety. Same swojskie klimaty. Gouda daje o sobie znać dopiero przy smakowaniu, równoważy wytrawność
zioła powagą porządnego sera.
Daje dużo przyjemności podczas gryzienia,
każdy kęs otwiera na nowo ładunek drzemiących smaków.


Ser idealny do sałatek, zwłaszcza
z grillowanymi warzywami, kiełkami, grzankami z żytniego chleba.
 

 

 

Gouda z kozieradką 

 

Gouda do spółki z kozieradką tworzą bardzo harmonijną relację. Z jednej strony maślana, kuchenna aura, a z drugiej zbożowa zapowiedź chleba. Kozieradka ma w sobie całe bogactwo skojarzeń, pachnie żniwami, wakacjami na wsi, łuskaniem orzechów, a nawet świąteczną kutią. Połączenie jest wyważone, stonowane, przyjemne. Smakuje prawie słodko, z nutą skórki chleba.

Idealnie łączy się z każdym pieczywem. Dopasuje się do miodu, jasnych konfitur, dżemów. Popijać mlekiem i jogurtami.


 

Gouda z ziołami i pomidorami 

Do nosa przemawia zapach idealnego pomidorowego sosu. Ciągnie na wycieczkę do Włoch, do Bułgarii. Dojrzałe pomidory
i zioła. W smaku przemawia kwaśną nutą
i tak uwielbianym przez Włochów połączeniem masła i oliwy. Ser w tym wydaniu jest jak matka, która przygarnia
te wszystkie kuchenne dodatki i opromienia je słonecznym uśmiechem.

Bajeczny na koreczki i do pogryzania. Zachwyca kolorem na kanapce,
a do zapieczenia daje wspaniały finisz zapachu i smaku.


 



Deklaracja dostępności   |   Aktualności   |   Kontakt-KULTURA   |   Publikacje   |   Sery z Radzynia Podlaskiego   |   Do pobrania   |   Nota prawna   |   Regulamin
facebook