Pierogi turowskie z soczewicą

Pierogi turowskie z soczewicą

Pierogi turowskie z soczewicą mają półokrągły kształt z falbanką na brzegu. Miękkie w dotyku, o smaku lekko słonym.
 

W Turowie od zawsze przygotowywano pierogi z soczewicą. Zgodnie z przepisem ciasto na pierogi przygotowywano z mąki, drożdży, jajka i mleka. Na farsz soczewicę gotowano, mielono i dodawano do niej podsmażoną cebulę i przyprawy. Gotowe pierogi podawano polane tłuszczem ze skwarkami. Często stawiano je w piecyku kuchni kaflowej, aby były przez cały czas gotowe do spożycia. Można je było także wrzucać na wrzącą wodę i w ten sposób odgrzewać.

Deklaracja dostępności   |   Aktualności   |   Kontakt-KULTURA   |   Publikacje   |   Sery z Radzynia Podlaskiego   |   Do pobrania   |   Nota prawna   |   Regulamin
facebook