Pierogi olszewnickie z kaszą gryczaną

Pierogi olszewnickie z kaszą gryczaną

W dniu 2 listopada 2009 roku na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii Gotowe dania i potrawy zostały wpisane Pierogi olszewnickie z kaszą gryczaną.

Farsz pierogów olszewnickich stanowi kasza gryczana,cebula, masło i pieczarki. Są miękkie w dotyku, o smaku gryczanym i ciasta pierogowego.

Każdy gospodarz w Olszewnicy siał grykę, którą przechowywano przez cały rok. Dlatego też każda gospodyni miała pod dostatkiem kaszy gryczanej. Przygotowywano z niej różne potrawy, aby w tani sposób wyżywić całą rodzinę.

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną przekazywany był z pokolenia na pokolenie i do dziś kultywuje się tę tradycję.

Deklaracja dostępności   |   Aktualności   |   Kontakt-KULTURA   |   Publikacje   |   Sery z Radzynia Podlaskiego   |   Do pobrania   |   Nota prawna   |   Regulamin
facebook