Parowańce żakowolskie z soczewicą

Parowańce żakowolskie z soczewicą

Parowańce żakowolskie są pulchne i elastyczne w dotyku, o zapachu słonawo-drożdżowym i soczewicy.

Do przygotowania ciasta potrzebna jest: mąka, woda, drożdże, jajka, szczypta cukru, szczypta soli.
Farsz składa się z soczewicy, cebuli, soli, pieprzu do smaku, smalcu. Najlepiej smakują z tłuszczem ze skwarkami.

Parowańce z soczewicą, stanowiły powszechny i gościnny produkt spożywczy w Żakowoli Poprzecznej. Miejscowość ta słynęła z żyznych gleb, korzystnych do uprawy pszenicy. Natomiast na glebach mniej żyznych uprawiano ziemniaki i soczewicę. Gospodynie z Żakowoli Poprzecznej, bardzo ze sobą zżyte, zawsze dzieliły się swoimi osiągnięciami i doświadczeniami stąd też pomysł na parowańce z soczewicą.

Deklaracja dostępności   |   Aktualności   |   Kontakt-KULTURA   |   Publikacje   |   Sery z Radzynia Podlaskiego   |   Do pobrania   |   Nota prawna   |   Regulamin
facebook