07 Paź. 2015
Przepis na Anioła
Składniki:
50 dag modlitwy, 1 dag miłości, 12 dag życzliwości, 20 dag oczekiwania, 20 dag radości, 2 łyżki ofiarności.
Wykonanie:
Modlitwę wymieszać z miłością.
Zrobić zagłębienie i wlać życzliwość.
Zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 3mm
Z radością wycinać kształty aniołka.
Ciastka piec w nagrzanym miłością, dobrocią i ciepłem piekarniku - przez około 10 min.
Po chwili oczekiwania można je dowolnie ozdobić dobrymi uczuciami.
Aniołami wykonanymi według tego dość trudnego, ale udanego przepisu obdarowani zostali zaproszeni goście, którzy uczestniczyli w IV Dniach z Aniołami, zorganizowanymi przez Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy im. Zofii Sękowskiej w Radzyniu Podlaskim.
Dni z Aniołami w Radzyńskiej Krainie Serdeczności honorowym patronatem objął Tadeusz Sławecki - Sekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej oraz Lucjan Kotwica - Starosta Radzyński.
Celem tego wydarzenia jest propagowanie takich wartości jak godność człowieka, wrażliwość na potrzeby innych, pomoc drugiemu człowiekowi oraz promocja zabytkowej, XVII – wiecznej kapicy Aniołów Stróżów, która jest zlokalizowana na terenie Ośrodka.
Trzydniowe święto wypełniły warsztaty edukacyjno - terapeutyczne, konferencje i występy artystyczne.
Anielskie święto rozpoczęło się 1 października o godz. 11.00. W tym dniu w Ośrodku odbyły się lekcje otwarte oraz warsztaty edukacyjno - terapeutyczne z udziałem uczniów szkół ogólnodostępnych pn. ,,Jak mogę Ci pomóc ?”
2 października 2015 r., o godz 11.00 w sali konferencyjnej Pałacu Potockich zostały ogłoszone wyników konkursu literackiego i plastycznego: ,Moje spotkania z niepełnosprawnością” oraz wręczenie nagród laureatom, których dokonali: Tadeusz Sławecki - Sekretarz Stanu w MEN oraz Jan Gil, Wicestarosta Radzyński.
Laureaci oprócz nagród ufundowanych przez organizatorów otrzymali podziękowania i nagrody książkowe ufundowane przez p.Tadeusza Sławeckiego - Sekretarza Stanu w MEN.
W drugiej części dnia odbyły się wykłady: Dziecko niepełnosprawne w systemie edukacji – wygłoszony przez Joannę Wronę - Dyrektor Departamentu Zwiększania Szans Edukacyjnych w MEN oraz Godność człowieka - trzeba o tym rozmawiać, ks. dr hab. Andrzeja Kicińskiego, prof. KUL.
Ostatni dzień Anielskiego Święta poświęcony został prof. Zofii Sękowskiej – patronce Ośrodka.
Tego dnia odbyła się msza św. plenerowa przy Kaplicy Aniołów Stróżów oraz występ teatru ,,Hokus Pokus ‘’ ze spektaklem ,,Anioły strzegą nasze szkoły”.
W uroczystościach uczestniczyli: Marcin Czyżak - dyrektor Departamentu Wdrażania Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego reprezentujący Sławomira Sosnowskiego, marszałka województwa lubelskiego, Jan Gil - wicestarosta radzyński, Jerzy Rębek - burmistrz miasta Radzyn Podlaski, Krystyna Dobrowolska - wójt gimny Czemierniki, Ewa Grodzka - dyrektor I LO w Radzyniu Podlaskim, Cezary Czarniak - dyrektor Szkoły Podstawowej Nr 2 w Radzyniu Podlaskim, Ewa Stankiewicz z Zespołu Szkól Rolniczych w Woli Osowińskiej, Anna Michalak - kierownik Wydziału Edukacji w Starostwie Powiatowym, Agata Pasek - inspektor ds. turystyki w Starostwie Powiatowym w Radzyniu Podlaskim, dr Joanna Kowalik z Archiwum Państwowego w Lublinie Oddział w Radzyniu Podlaskim, Agnieszka Włoszek - dyrektor MOSiR, Krystyna Wetoszka - kierownik GOPS z Komarówki Podlaskiej, a także rodzice, nauczyciele, uczniowie oraz mieszkańcy Radzynia Podlaskiego.
Dyrektor SOSW – Małgorzata Popek, dziękowała uczniom za spektakl, gościom za udział w obchodach, a rodzicom za zaangażowanie w funkcjonowanie placówki.
IV Dni z Aniołami zakończyły “anielskie zabawy”, które miały miejsce na terenie ośrodka.
Ten dzień uświetnili wystawcy rękodzielnictwa ludowego: Irena Pawlina- Ochnio ,, Zagroda pod Lasem”, Helena Nowacka- Długołęcka ,Elżbieta Dębińska , Koło Gospodyń Wiejskich- Łózki, Gminne Centrum Kultury z Drelowa.
Zadanie zostało zrealizowane przy wsparciu finansowym Powiatu Radzyńskiego.
Przepis na piernikowe anioły:
Składniki:
mąka 1 kg
margaryna 500 g
żółtka 6 szt.
jajko 1 szt.
proszek do pieczenia 1 szt.
cukier kryształ 200 g
śmietana 3 łyżki
przyprawa do piernika 2 łyżki
cukier waniliowy 1 szt.
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać cukier,
jajko, żółtka, śmietanę, przyprawę do piernika
i proszek do pieczenia.
Zagnieść ciasto, schłodzić.
Ciasto wałkować na grubość ok. 3mm.
Wykrawać aniołki, układać na blasze wyłożonej
Pergaminem i piec na złoty kolor.
Dekorować według uznania…
‹ zobacz wszystkie